Sosyal Medya

Makale

Irak’ta işgal yıllarının cahiliye adetleri

Irak’ta yanlış üzerine yanlış yapılıyor. Irak’ta yanlışlar bir diÄŸerini sıfırlayarak tedavüle girmiyor. Yanlışlar toplanıyor, büyüyor ve Irak’ı bir öncekinden daha büyük bir felakete sürüklüyor. En basit ifadeyle yanlış olarak tanımlayabileceÄŸimiz bir Amerikan iÅŸgali sonrasında harekete geçen fay hatlarının Irak’ı içine soktuÄŸu durumu bile aratacak ek yanlışlara devam ediliyor. 

Irak ana sorunları itibariyle kompleks, anlaşılması zor bir ülke deÄŸil. Bir Suriye deÄŸil örneÄŸin. Suriye’de aylarca iktidarı Esed’in mi, annesinin mi, kuzeninin mi, Ä°ran’ın mı vs. yürüttüÄŸü tartışıldı. Esed’in hala yaÅŸamasına da her ÅŸeye raÄŸmen bir devrim hareketinin baÅŸlamasına sebep olan dinamikler, tüm dış uzantılarıyla bir kağıda dökülse buradan Fizan’a yol olurdu herhalde. Oysa Irak’taki sorunları iki ana sebebe indirgeyebiliriz. 
ABD’nin yalanlar ve planlar üzerine kurulmuÅŸ Irak politikası sonucunda sahneye koyulan Irak iÅŸgali bunların ilki. Ülke sadece fiziksel olarak deÄŸil, siyasi ve sosyolojik olarak da yerle bir edildi. Birbirine husumet beslemeyen grup neredeyse kalmadı. Amerika vurdu, Amerika’ya yanaÅŸan gruplar Irak’ın yıkıntısından bir ülke çıkarmaya çalıştı ama hala baÅŸaramadı. Zira, yanlış baÅŸlayan deÄŸiÅŸim yanlış devam etmeye mahkumdu. Bir iÅŸgalden istikrarlı bir Irak çıkmayacaktı. 

ABD’ye bel baÄŸlamak 

Irak’ın yıkımının ikinci ana sebebi ise ABD & Ä°ran ortaklığında iktidara getirilen Maliki oldu. Maliki kiÅŸisel hırsını, mezhepsel öfke ile birleÅŸtirip Irak’ın ikinci yıkımının en büyük müsebbibi oldu. Siyasi bölünmüÅŸlüÄŸü kendi güç temerküzü için Saddam nefretini de Irak’ın Sünni kesimlerini siyasetten aforoz etmek için kullandı. Ortaya çıkan tablo: iÅŸgalin yarattığı düÅŸmanlıkların ve kaosun derinleÅŸtiÄŸi, denize düÅŸen Sünniler’in IŞİD yılanına sarıldığı ve 10 sene sonra ABD’nin aÄŸzının içine bir dilenci edasıyla tekrar bakıldığı bir Irak. 
Birbirlerine vefa borcu ödercesine, Amerikan müdahalesi Maliki iktidarına zemin hazırladı, Maliki iktidarı da yeni bir Amerikan müdahalesine. Sonuç, azalmayan aksine artan kaos ortamı. 
 Oysa çözüm örneÄŸin Suriye’ye nispeten daha az karmaşıktı. Maliki gidecek, yerine üst bir Iraklılık kimliÄŸine inanan birisi gelecek ve geniÅŸ katılımlı bir hükümet kurulacaktı. Atılması gereken ilk adım, denklem dışına itilmiÅŸ küskün kesimlerin siyasi sürece tekrar inanmalarını saÄŸlamaktı. Ä°htiyaç, yeni bir toplumsal sözleÅŸme ve yeni bir ahitleÅŸmeydi... Irak’taki IŞİD sorununun çözülmesinin de en etkili yöntemi bu olacaktı. 

İşgal anısı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.